<script> (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-49763938-1', 'itlider.ro'); ga('send', 'pageview'); </script>

Viitorul procesoarelor Intel desktop

Data aparitiei: 2014-02-04 Vizualizari: 1431

In urma cu mai bine de un an, Intel ne prezenta un viitor sumbru pentru lumea desktop. Conform planurilor de atunci,Haswell urma sa fie ultimul CPU care folosea reteta clasica de prezentare, cu socket, placi de baza si posibilitati de upgrade. De la Broadwell, urmasul sau, procesorul avea sa vina direct sudat pe placa de baza.

In urma cu mai bine de un an, Intel ne prezenta un viitor sumbru pentru lumea desktop. Conform planurilor de atunci,Haswell urma sa fie ultimul CPU care folosea reteta clasica de prezentare, cu socket, placi de baza si posibilitati de upgrade. De la Broadwell, urmasul sau, procesorul avea sa vina direct sudat pe placa de baza.

Dar feedback-ul negativ primit, si initiativa AMD de a folosi socket-uri chiar si la solutiile System on a Chip (platforma AM1) par sa fi schimbat aceste planuri. Destul de radical am putea spune. Astfel, noile planuri ale celor de la Intel, prezentate la GDC (Game Developers Conference), se orienteaza spre high end, gaming si overclocking.

Primul nume care va intra in scena va fi Devil’s Canyon. Sub aceasta umbrela vom regasi procesoare Haswell gandite pentru cel mai puternic overclocking. Procesoare atent selectionate pe baza posibilitatilor de scalare, cu o pasta termoconductoare mai performanta plasata intre pastila de siliciu si invelisiul din aluminiu.

Circuitele electrice interne vor fi de inalta toleranta, iar aceste procesoare vor permite si voltaje mai mari. Si, bineinteles, vor avea multiplicatorul deblocat. CPU-urile Devil’s Canyon vor fi lansate in gama Core i7 4000, si vor costa mai mult. Si este foarte probabil ca in afara de selectionarea acestor chip-uri restul sa fie numai marketing (nu cred ca Intel va dedica o linie de productie speciala pentru a avea conectivitate si pasta superioare, imbunatatirile fiind probabil pentru toate CPU-urile Haswell realizate de acum inainte).

Lunile urmatoare vom vedea si noi placi de baza, construite in jurul chipset-ului Z97. Acestea, destinate initial CPU-urilor Broadwell, vor fi necesare se pare si pentru noile modele Devil’s Canyon. Speram insa ca aceasta informatie sa se adevereasca falsa, si atat Devil’s Canyon cat si Broadwell sa functioneze si pe actualele placi de paza LGA1150.

Si tot la capitolul Haswell, Core i7 4770R va primi si o versiune normala, pentru socket-ul LGA1150 (actualul model al acestui procesor este un BGA sudat pe placa de baza). Si va exista si un model Pentium aniversar, cu multiplicator deblocat, care insa pentru overclocking va avea nevoie de chipset-uri scumpe (Z87, Z97), asta daca producatorii de placi de baza nu au un cuvant de spus

Mai tarziu, undeva in cel de-al treilea sfert al acestui an 2014, Intel va lansa procesoarele Broadwell. Acestea vor fi realizate in procesul tehnologic de 14 nm, si vor avea mici imbunatatiri fata de actuala generatie Haswell. Vor sosi si in variante pentru socket-ul LGA1150, dar este posibil ca initial sa nu avem parte de modelele high end, pentru a lasa putin loc pentru Devil’s Canyon.

Si tot spre sfarsitul anului, Intel va lansa procesoarele high end Haswell E. Acestea vor avea pana la opt nuclee, controller de memorie DDR4, si desi vor folosi acelasi socket LGA2011, vor fi complet incompatibile cu actualele placi de baza de la Ivy Bridge E. Si cu aceasta ocazie uram bun venit si chipset-ului X99.

Deci este clar. Intel si-a schimbat strategia in ceea ce priveste procesoarele desktop (in bine), si incearca sa ne convinga ca 2014 va fi un an interesant in acest segment de piata. A, da, si ca este indicat sa facem un upgrade!

Tags:

Lasa un comentariu

Captcha


Copyright 2016-2020 IT Lider - by DevPro.ro