Puterea procesorului influenteaza viteza de reactie la comenzi a device-ului, dar si capacitatea sa de a functiona rapid in conditiile in care trebuie sa indeplineasca mai multe task-uri. De exemplu, daca calculatorul copiaza date de pe internet si in acelasi timp vreti sa urmariti un film HD si sa trimiteti si un mail cu atasament mare, atunci un procesor bun va ajuta sa indepliniti toate aceste sarcini rapid si fara sincope (fara sa blocati calculatorul si sa trebuiasca sa intrati in task manager).
Mare parte din ultrabook-uri, laptop-uri si desktop-uri functioneaza cu procesoare Intel. Cea mai recenta generatie de procesoare se numeste „Ivy Bridge”, pastrand denumirile intregii suite a predecesorului sau „Sandy Bridge”, comercializate sub denumirea Intel Core i5 si Intel Core i7. Intel Core i3 mai este disponibil cu arhitectura Sandy Bridge. Ce este important de stiut este ca, inclusiv in interiorul categoriei i3 de exemplu, se regasesc mai multe variante de procesoare, chiar daca poarta acelasi nume.
Ivy Bridge utilizeaza arhitectura Sandy Bridge si toate tehnologiile aferente acesteia, iar schimbarile se vor observa la nivel de GPU, care are acum 16 Stream Processors si 2 unitati de texturare in varianta performanta – HD 4000. Astfel, fiecare Stream Processor este cu aproape doua ori mai rapid decat la versiunea precedenta, performanta crescand considerabil. Hyper-Threadingul este imbunatatit si are un consum electric redus. Controllerul de memorie este compatibil cu DDR3L (cu voltaje de pana la 1.35V) si frecvente de 1600 MHz care permit atingerea in overclocking a 2800 MHz.
Daca doriti un raspuns simplificat in privinta diferentelor dintre cele trei tipuri de procesoare enumerate, Core i7s este mai performant decat Core i5s, iar ambele sunt mai bune decat Core i3s. Si nu, Core i7 nu are 7 nuclee si nici Core i3 nu are trei. Numerele sunt doar indicative orientative ale puterii de procesare. Evaluarea nivelului de putere de procesare se realizeaza prin ratingul Intel Processor Star. Acest standard de evaluare are in vedere atat numarul de nuclee, viteza clock (masurata in GHz), marimea cache-urilor, dar si prezenta sau absenta noilor tehnologii precum Turbo Boost si Hyper-Threading. Cu cat numarul de nuclee creste, cu atat pot fi indeplinite in acelasi timp mai multe taskuri.
Core i3-urile sunt evaluate la 3 stele, i5-urile la patru stele, iar i7 au primit 5 stele de la Intel. Daca va intrebati de ce evaluarea incepe tocmai de la 3, ei bine, juniorii cu 1 si 2 stele sunt de fapt procesoarele Celeron si Pentium.
Generatia de procesoare Ivy Bridge are un consum mai mic de energie dar si o dimensiune redusa in raport cu stramosii Celeron si Pentium si Sandy Bridge. Acest fapt a permis dezvoltarea de ultrabook-uri si de laptop-uri cu dimensiuni reduse, mai subtiri, cu greutate mai mica si mai puternice. Noile chip-uri au o suprafata de doar 160 mm2m adica 75% dintr-un quad-core Sandy Bridge, chiar daca numarul tranzistorilor au crescut cu 20%, atingand 1.4 miliarde.
Procesorul Intel Core i3
Acesta este considerat un procesor entry-level in categoria Sandy Bridge care nici macar nu se mai regaseste in familia Ivy Bridge. Chiar daca nu este cel mai rapid si puternic din familia Intel, poate sa jongleze foarte bine cu majoritatea aplicatiilor. O caracteristica la i3-uri este tehnologia Turbo Boost, care imbunatateste partajarea intre procesor si unitatea video. Un dezavantaj al acestui tip de procesor este absenta tehnologiei Intel vPro Virtualization (preferata pentru securitate sporita, servicii anti-furt, protectie date si gestionare computer de la distanta) si tehnologia de accelerare hardware a algoritmilor de criptare AES.
Un beneficiu vizibil la Core i3, este tehnologia Hyper-Threading care permite duplicarea logica a nucleelor, iar fiecarui nucleu fizic ii vor corespunde doua nuclee logice. Astfel spus, sistemul de operare Windows va recunoaste un procesor dual-core Core i3 ca si cum ar fi un quad-core. De asemenea, Core i3 standard are procesorul grafic integrat limitat la o viteza de clock (frecventa de operare) de 1100 MHz si o executie limitata la 6 nuclee, ceea inseamna o performanta usor mai mica decat in cazul unui procesor grafic integrat.
Procesorul Intel Core i5
Toate procesoarele Ivy Bridge Core i5 sunt de tipul quad-core, cu Turbo Boost, cu Hyper-Threading, cu procesor grafic integrat IGP 2500 si o viteza maxima de clock de 1150 MHz.
Acest tip de procesor nu beneficiaza de HT, fiind dotat cu 4 nuclee si 4 fire de executie si o memorie cache de 6 MB. Singura diferenta substantiala intre optiunile Intel Core i5 (exista mai multe variante de procesoare Ivy Core i5) este viteza de clock, produsele cu o viteza mai mare sunt evident mai scumpe (3.7 GHz) decat cele care sunt mai lente.
Procesorul Intel Core i7
Seria Intel Core i7 ofera in prezent patru variante de procesoare pentru desktop Ivy Bridge Core i7. Acest procesor se adreseaza in special celor care folosesc aplicatii avansate de editare video, programe 3D sau editare foto. Este perfect si pentru gamerii care prefera jocurile cu grafica complexa, precum World of Warcraft sau Diablo datorita HD 4000. IGP-ul poate ajunge la o viteza de clock maxima de 1150 MHz. De fapt, acesta este punctul slab al Ivy Bridge: overclocking-ul. Maximul de racire cu aer este 4.6 Mhz in timp ce Sandy Bridge depaseste lejer 5 Ghz.
Pe scurt, in alegerea tipului de procesor trebuie aveti in vedere urmatoarele: existenta tehnologiei Intel Turbo Boost, marimea cache, viteza de clock si hyper-threading-ul. Sau si mai simplu. Ivy Bridge sunt cele mai noi procesoare, si cel mai performant din categorie este i7. Daca insa veti folosi calculatorul pentru operatiuni simple (prezentari, documente word, navigare pe internet), atunci optati pentru o varianta mai putin exploziva.
Comentarii
Lasa un comentariu